artikel onthulling monument
Herveld is Kersenplukker rijker
HERVELD-ANDELST - Onder een licht bewolkte lucht met af en toe een zonnestraaltje onthulde wethouder Frits Witjes zaterdagmiddag in Herveld het door MHB geschonken kunstwerk genaamd de Kersenplukker.
Gerard Rothoff (Dorpsbelangen), Remco Mathijssen (MHB), Frits Witjes (wethouder), Gerrie Hoogveld (kunstenares), Mark Mathijssen (MHB), kleindochter Gerrie. Foto: De Betuwe (Matoesjka Productions)
Muzikaal omlijst door de plaatselijke muziekverenging st. Willibrordus heette Gerard Rothoff, voorzitter van de stichting Dorpsbelangen Herveld-Andelst, de aanwezigen welkom. Na een korte inleiding over de totstandkoming van het kunstwerk gaf hij het woord aan wethouder Witjes. Deze roemde de arbeids- en sociale relatie tussen MHB en de bewoners van Herveld-Andelst en noemde de totstandkoming van het kunstwerk een voorbeeld van het karakteristieke Betuwse saamhorigheidsgevoel. Onder begeleiding van luid tromgeroffel onthulde Witjes vervolgens het kunstwerk. Het 175 cm hoge bronzen kunstwerk, een schepping van de Herveldse beeldend kunstenares Gerrie Hoogveld is gemaakt met de ''verloren was techniek''. Het in was gemodelleerde object wordt met een van giet- en luchtkanalen voorziene gietmantel van gips en gravel omgeven. Tijdens het bakproces smelt de was en ontstaat een holte in de vorm van het wasmodel, die men met vloeibaar brons vult. Na stolling en stukslaan van de gipsen gietvorm blijft het bronzen model over. “Waarom een kersenplukker?” Gerrie: “Dorpsmid Johan Mathijssen was zowel tijdens als na ons dagelijks werk belangrijk voor ons dorp. Als dorp plukken wij hiervan nog steeds de vruchten. Het kunstwerk moest dit ook symboliseren. Betuwe is fruit, appels, peren, kersen! De kersenplukker toont met trots in zijn hoendrik zijn oogst. Zijn uitgestoken hand zegt geniet van onze vruchten, proef onze gastvrijheid!” Een speciaal voor deze gelegenheid gevormd trio bezong vervolgens de deugden en geneugten van de Herveldse samenleving, waarna Mark Mathijssen technisch directeur van MHB het woord kreeg. “Als blijk van waardering voor het werken en leven van mijn opa, Johan Mathijssen oprichter van MHB, eerde de dorpsgemeenschap dit door op de kop af vijf jaar geleden een nieuwe weg naar hem te vernoemen. Na dit spontane gebaar besloot MHB een geldbedrag ter verfraaiing van het dorp te schenken. Zie hier: het indrukwekkende resultaat!”, laat Mark Mathijssen de aanwezigen horen.